Як мотивувати дитину займатися навчанням

Бажання вчитися і розвиватися у дитини є від народження. Воно настільки сильне, що малюки готові робити тисячі спроб, перш ніж вийде зробити задумане. Яка воля, який стимул, яка впевненість! Адже дитині навіть не приходить в голову думка про невдачу, про те, що потрібно кинути на півдорозі і припинити спроби утримати м’ячик в руках, вставати на ноги, ходити, говорити …

Але вже в початковій школі і навіть раніше батьки починають помічати: у дитини немає бажання вчитися. Учень неохоче йде в школу, без ентузіазму береться за уроки, а процес виконання домашнього завдання може тривати годинами. Куди зникає природна допитливість? Що відбувається з природною потребою в нових знаннях? Як повернути учневі інтерес до навчання? На ці важливі для багатьох батьків питання ми і будемо шукати відповідь.

Чому немає бажання вчитися у школяра? Помилки дошкільного розвитку дитини

Головна причина, чому в учнів молодшої школи катастрофічно знижується прагнення до успішного навчання, пов’язана не з відсутністю талантів, здібностей у дітей, а відсутністю стимулу, мотивації. Рівень розвитку інтелекту — це тільки один із факторів, що впливають на дитячий інтерес до навчання. Другий фактор — бажання. Чи враховує сучасна школа бажання, інтереси дітей? Навряд чи. Ключовим рушійним фактором шкільного навчання є слова: «треба», «зобов’язаний». Малюки змушені займатися тим, що їм НЕ цікаво, чи не приносить морального задоволення, радості.

Відсутність бажання вчитися робить навчальний процес важким і для учня, і для його батьків. Дорослі використовують будь-які крайні заходи, щоб надоумити школяра: вдаються до покарань, намагаються мотивувати дитину за допомогою матеріальної винагороди. Замість цього психологи рекомендують спочатку з’ясувати, що змушує малюка бунтувати проти навчання.

Найпоширеніші причини відсутності бажання вчитися у дитини

  1. Фізіологічні — природна неуважність, погано розвинена пам’ять, неуважність, низький рівень витривалості, швидка стомлюваність. Будь-який з цих факторів стає серйозною перешкодою для успішного навчання.
  2. Емоційний. Буває, що при виконанні завдання відбувається неприємна для учня подія. Це може бути жорстке висловлювання батьків, випадковий конфуз, конфлікт. В результаті дана діяльність асоціюється у школяра з неприємними переживаннями, він несвідомо уникає виконання цього ж або подібного завдання.
  3. Соціальний. Найчастіше мова йде про несприятливі відносини з педагогом або ж однокласниками. Школяр постійно відчуває дискомфорт. Це заважає розвитку необхідних навичок. Буває, з усіх предметів учень встигає і тільки один йому зовсім не дається. Така ознака може якраз вказувати на складності взаємодії з учителем.

Як мотивувати дитину вчитися?

Хоч би яка була причина відсутності бажання вчитися у школяра, батьки цілком здатні впоратися з цим завданням. Кожен дорослий повинен розуміти — саме з нашої вини найчастіше малюки починають боятися труднощів, захищаються від невдач, цураються будь-якої інтелектуальної діяльності. Тому, головний принцип розвитку дітей звучить так: як не відбити у дитини бажання вчитися?

Батьки краще будь-якого психолога або педагога знають, що може зацікавити дитину. Подумайте, що йому подобається, як вона любить проводити час. Саме ці речі і будуть для вас головною підказкою, як правильно мотивувати дитину в навчанні та будь-якій іншій діяльності.

Є ще кілька секретів ефективної мотивації, які розкриває нам Школа ментальної арифметики Соробан® (Україна):

  • Стимулювати дитини 5-11 років до дії допоможе гра, здорова конкуренція. Це означає,що учням корисно вчитися в колективі. Ідеальний варіант дошкільного навчання і занять для молодших школярів — розвиваючі курси для дітей.
  • Навчання повинно бути розділене на етапи. Такий підхід має дві переваги. Перша — так учневі легше засвоювати матеріал. Друга — в кінці кожного етапу (теми) дитину крім власних досягнень чекає заохочення (тренери школи Соробан ® щедро використовують похвалу, нагороджують учнів різнокольоровими браслетами).
  • Коли дитині важко, щось не виходить, тиск і критика користі не принесуть. У такій ситуації школяреві потрібна підтримка, допомога у вирішенні проблеми. Це надає більше сил, ніж будь-які інші мотиватори.

Намагайтеся зрозуміти своїх малюків, шукайте заняття, які будуть їм цікаві, і тоді вам не доведеться ламати голову, як правильно мотивувати дитину добре вчитися.